Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Piremard va bagh-e sangi'ash [The Oldman and His Stone Garden] (2004) του Parviz Kimiavi


Ο «Γέρος κι ο Κήπος του από πέτρες» είναι ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει τον εντυπωσιακό «κήπο» που έφτιαξε ο κωφάλαλος βοσκός Darvish Khan Esfandiarpoor κρεμάζοντας πέτρες και κοτρόνες σε ξερά δέντρα. Τα πρώτα λεπτά της ταινίας βλέπουμε μια φανταστική ερμηνεία για το πώς άρχισε να φτιάχνεται ο κήπος, όταν ο Νταρβις Χαν είδε μια πέτρα να πέφτει από τον ουρανό. Είναι σκηνές από την ταινία Baghé sangui που είχε γυρίσει ο Κιμιαβι το 1976 με το ίδιο θέμα. Το 2004 ο αλαφροΐσκιωτος βοσκός που είναι περίπου 90 χρονών συνεχίζει να επεκτείνει τον κήπο του, τώρα πια με τη βοήθεια των εγγονών του, αφού δεν έχει τη δύναμη που είχε παλιότερα. Η σχέση του με τις πέτρες είναι παράξενη, και ο αφηγητής λέει ότι τους μιλάει, γιατί νιώθει μοναξιά, και γενικά προσπαθεί να τον παρουσιάσει σαν μυθική φιγούρα που όντας κουφός έχει το χάρισμα να αντιλαμβάνεται πράγματα που μένουν κρυμμένα από εμάς. Οι κάτοικοι του κοντινού χωριού διηγούνται ιστορίες για τα θαυμαστά κατορθώματα του, ιστορίες που μάλλον είναι ψεύτικες. Ο Νταρβις Χαν επικοινωνεί με άναρθρους ήχους και με χειρονομίες και η νύφη του ή οι εγγονές του μας τα μεταφράζουν. Υπάλληλοι για τον τουρισμό τον επισκέπτονται γιατί ο κήπος του έχει γίνει τουριστική ατραξιόν. Γενικά όλοι προσπαθούν να εξηγήσουν τι ήταν αυτό που ώθησε έναν αγράμματο και κωφάλαλο βοσκό να φτιάξει ένα τόσο πρωτότυπο έργο τέχνης. Φυσικά για μας αυτό θα μείνει μυστήριο, και το ντοκιμαντέρ αυτό μου άφησε μια πικρία για την αντιμετώπιση που έχει αυτός ο ανθρώπος.
Εδώ υπάρχει μια σκηνή από την ταινία του 76 που δείχνει τον Νταρβις Χαν να χορεύει έναν «δικό του» χορό:http://www.youtube.com/watch?v=FAISFy9sZL4


O Darvish Khan Esfandiarpoor πέθανε το 2007, ο κήπος του όμως υπάρχει ακόμα και βρίσκεται κοντά στην πόλη Sirjan στο νοτιοανατολικό Ιράν, αν και αμφιβάλλω ότι είναι εύκολο για έναν ξένο να κινηθεί σ' αυτήν την περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: