Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

ΚΟΙΝΕΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝ

Μιας και χωρίς να το θέλω σ' αυτό το μπλογκ έγραψα κυρίως για τον ιρανικό κινηματογράφο, είπα να γράψω και για κάποια κοινά λάθη για το Ιράν που είναι δυστυχώς αρκετά διαδεδομένα, και τα χω βρει σε φόρουμ, σε «σοβαρά άρθρα», σε κριτικές κινηματογράφου και στην καθημερινή ζωή.

1. ΑΛΛΟ ΙΡΑΝ ΑΛΛΟ ΠΕΡΣΙΑ
Ιράν = Περσία. Οι σημερινοί Ιρανοί είναι δηλαδή απόγονοι των κακών περσών που πριν 2000+ χρόνια ήρθαν να κατακτήσουν την ένδοξη πατρίδα μας. Για όσους θέλουν κάτι αμερικάνικο για να πάρει μπρος ο εγκέφαλος, πρόκειται για τις κακές αδερφές στο αριστούργημα «300».

2. ΤΟ ΙΡΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΒΙΚΗ ΧΩΡΑ
Το Ιράν δεν είναι αραβική χώρα! Μπορεί για την περσική γλώσσα (φαρσί) να χρησιμοποιείται η αραβική γραφή, όπως συμβαίνει σε πολλά μουσουλμανικά κράτη, αλλά ως γλώσσα είναι ινδοευρωπαϊκή.

3. ΤΟ ΙΡΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΑΚΡΙΝΗ ΧΩΡΑ
Μπορεί να κοιτάξει κανείς στο χάρτη: Το Ιράν μπορεί να είναι μακρινή χώρα για τους Άγγλους και τους Ισλανδούς αλλά όχι για τους Έλληνες! Μάλιστα χρειάζεται να διασχίσεις μια μόνο χώρα (την Τουρκία) για να φτάσεις στο Ιράν- και αντίστροφα.

4. ΤΟ ΙΡΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΞΩΤΙΚΗ ΧΩΡΑ
Και πάλι αυτό ισχύει για τους αγγλοσάξονες και λοιπούς πολιτισμένους. Στην πραγματικότητα το Ιράν είναι μια πολυπολιτισμική χώρα και ο πολιτισμός του έχει σίγουρα πολλές ιδιαιτερότητες, αλλά και πολλές ομοιότητες με τον ελληνικό. Η μουσική, το φαγητό, αλλά και οι χειρονομίες των ανθρώπων δε διαφέρουν τόσο από τα δικά μας.

5. ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΟΥΝ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ
Λάθος! Οι γυναίκες κυκλοφορούνε και ταξιδεύουν μόνες τους, με τσαντόρ ή χωρίς. Τα κορίτσια πηγαίνουν υποχρεωτικά στο σχολείο και αποτελούν την πλειοψηφία των φοιτητών. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι οι γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα με τους άντρες- που για να πω την αλήθεια ούτε αυτοί έχουν πολλά δικαιώματα. Το θέμα της καταπίεσης της γυναίκας είναι σοβαρό και θα 'πρεπε να το χειρίζεται κανείς μόνο με σοβαρότητα.

6. ΤΟ ΙΡΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ ΧΩΡΑ
Το Ιράν δεν είναι τόσο φτωχή χώρα όσο αφήνουν να εννοηθεί οι περισσότερες ταινίες. Το προσδόκιμο επιβίωσης κατά τη γέννηση σύμφωνα με τον ΟΗΕ είναι 71 χρόνια. Συγκριτικά στην Τουρκία είναι 71,8 και στη Ρωσία 65,5. Υπάρχει δωρεάν παιδεία και μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανήκει στη μεσαία τάξη.

7. ΕΧΩ ΔΕΙ 5-6 ΙΡΑΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑ ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝ
Και 560 ταινίες να δει κανείς, δε θα καταλάβει πολλά για μια χώρα. Οι ταινίες είναι ταινίες και ΟΧΙ μαθήματα πατριδογνωσίας

8. ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΦΟΡΑΝΕ ΜΠΟΥΡΚΑ
Η μπούρκα υπάρχει παραδοσιακά στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Το τυπικό ιρανικό ρούχο είναι το τσαντόρ, που είναι ένα μεγάλο πανί χωρίς ραφές που οι γυναίκες το τυλίγουν γύρω από το σώμα τους. Δεν είναι υποχρεωτικό να φοράει κανείς τσαντόρ: οι περισσότερες νέες γυναίκες φοράνε μαντήλα και μια ζακέτα (μαντό) που φτάνει περίπου μέχρι τα γόνατα. Και εννοείται, από κάτω παντελόνι.

9. ΦΟΒΑΜΑΙ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ/ΛΟΓΩ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ
Οι χριστιανοί επισκέπτες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στο Ιράν. Δεν είμαι σίγουρη ότι το ίδιο ισχύει για τους εβραίους. Η θρησκευτική ομάδα που καταδιώκεται είναι οι Μπαχάι.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι σπάνιες στο Ιράν, αντίθετα με τις γειτονικές χώρες Πακιστάν και Αφγανιστάν. Γενικά το Ιράν είναι από τα πιο ασφαλή μέρη να ταξιδέψει κανείς
Οι «ασυνόδευτες» γυναίκες δεν έχουν ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα να κινηθούν στη χώρα. Σύμφωνα με το lonely planet το Ιράν είναι από τις πιο φιλικές στη γυναίκα μουσουλμανικές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: