Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Μερικές στατιστικές για τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματως του Φεστιβάλ των Καννών του 2009

Μιας που έκανα τον κόπο να δω όλες τις ταινίες του εξηκοστού δεύτερου φεστιβάλ των Καννών(2009) , σημείωσα ακόμα μερικά στατιστικά στοιχεία ;-)

ΧΩΡΑ
Από τις 20 ταινίες, 5 εκτυλίσσονται στη Γαλλία, 3 στην Αγγλία, 2 στην Ιαπωνία -μάλιστα είναι και οι δύο ταινίες δυτικών γυρισμένες στο Τόκιο-, και από μια στις Κίνα, Χογκ Κογκ, Κορέα, ΗΠΑ, Ισπανία, Φιλιππίνες, Ιταλία, Γερμανία, Ισραήλ, και ο Αντίχριστος δε ξέρω σε ποια χώρα είναι.

ΓΛΩΣΣΑ
Σε 8 ταινίες η κύρια γλώσσα είναι τα αγγλικά, σε 4 τα γαλλικά, και από μία: γερμανικά, κορεάτικα, κινέζικα, ισπανικά, ιταλικά, αραβικά και φιλιπινέζικα. Στo Inglourious Basterds ακούγονται το ίδιο περίπου αγγλικά και γερμανικά

ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ
Μία τουλάχιστον δολοφονία μέτρησα σε τουλάχιστον 8 ταινίες (δε γράφω σε ποιες).

ΕΓΚΛΗΜΑ
Άλλες μορφές σχετικά σοβαρού εγκλήματος εκτός από φόνο πχ. οργανωμένο έγκλημα ή παιδεραστία υπήρχαν σε άλλες 5 ταινίες. Άρα συνολικά 13 ταινίες περιείχαν κάποιο έγκλημα. Αν μετρήσει όμως κανείς πταίσματα όπως σεξουαλική παρενόχληση, απαγωγή, πόλεμο, επίθεση με μαχαίρι, «καταστροφή» ταινίας στο μοντάζ και άλλα παρόμοια, μόνο το Bright Star και το Visage τη γλιτώνουν.

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ
Αυτοκτονίες θυμάμαι σε 4 ταινίες.

Ή είχα την ατυχία να πέσω σε μια από τις χειρότερες χρονιές, ή οι ταινίες που επιλέγονται στα φεστιβάλ χαρακτηρίζονται από μισογυνισμό, μισανθρωπία, σεξισμό, άπειρα κλισέ, και αφορούν κυρίως κάποιου είδους έγκλημα. Και εννοείται στη αγγλική γλώσσα. Είναι φυσιολογικό αυτό;
Γενικά σκέφτομαι να επαναλάβω το πείραμα με μεγαλύτερη προσοχή σε άλλα φεστιβάλ κινηματογράφου, αρκεί βέβαια να είναι διαθέσιμες όλες οι ταινίες..

Περισσότερα για το συγκεκριμμένο φεστιβάλ και το Bechdel Test εδώ

4 σχόλια:

Ιωάννης Moody Λαζάρου είπε...

Περίεργο concept αυτό που επέλεξες... Δεν είχα σκεφθεί ποτέ να μελετήσω ανά χρονιά ένα φεστιβάλ.

Περιμένουμε και συνέχεια

Simurgh είπε...

είναι λίγο ψυχαναγκαστικό, αλλά από την άλλη ανακαλύπτω άγνωστους σε μένα τουλάχιστον σκηνοθέτες και βλέπω και μερικές που κανονικά θα τις σνόμπαρα.

και με ενδιαφέρουν πολύ τα στατιστικά

cinejunkie είπε...

ωραιος.εγω με αφορμη τις συζητησεις για το αν και κατα ποσο αξιζε ο κυνοδοντας το αγαλματιδιο στα οσκαρς-καλυτερη "ξενογλωσση" ταινια-αποφασισα να δω και τις 66 ταινιες που διαγωνιστηκαν για αυτο το τμημα.ειμαι στις 28 και συνεχιζουμε

Simurgh είπε...

καλή ιδέα, εγώ έχω αρχίσει το φεστιβάλ βερολίνου 2009. έχω βρει και τις ταινίες του «ενός κάποιου βλέμματος» του 2009 που κέρδισε ο κυνόδοντας αλλά μου λείπει η Independencia του Raya Martin. αλλά 66 ταινίες κάθε μια από άλλη χώρα, αυτό είναι αποστολή!
ΥΓ. ωραία, όχι ωραίος :)