Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Alle Anderen (2009) της Maren Ade


Το Alle Anderen είναι μια ταινία που περιγράφει τη σχέση ενός νέου σχετικά ζευγαριού γερμανών που παραθερίζει στη Σαρδηνία. Αυτό το θέμα, οι σχέσεις ενός ζευγαριού σε κρίση είναι από τα πιο βαρετά για μένα, και είχα σκοπό να τα παρατήσω μετά το πρώτο δεκάλεπτο. Σιγά σιγά όμως και χωρίς να το περιμένω άρχισα να νοιάζομαι για τους πρωταγωνιστές και να απολαμβάνω κάθε διάλογο τους. Ουσιαστικά παίζουνε 2 μόνο ηθοποιοί, μόνο δυο φορές συναντάνε ένα άλλο ζευγάρι, αλλά παίζουν πολύ καλά. Εδώ σε αντίθεση με άλλες ταινίες του είδους δε συμβαίνει κάτι συνταρακτικό (πχ. μια σφαίρα να πέσει απ' το πουθενά) ούτε αποκαλύπτεται κάτι βρώμικο από το παρελθόν, γενικά είναι από τις ταινίες που δε γίνεται κάτι. Με κάθε καινούρια σκηνή, όμως ένιωσα ότι μαθαίνω κάτι καινούριο για το χαρακτήρα των δυο νέων και κυρίως ότι ο άντρας νιώθει ότι δεν είναι αρκετά άντρας (επιτυχημένος, δυναμικός, αρρενωπός) και η γυναίκα είναι κάπως απρόβλεπτη και ανασφαλής, ενώ κάποια στιγμή μάλλον αρχίζει να αμφιβάλλει κι αυτή για τη θηλυκότητά της. Κι όλο αυτό μέσα από βλέμματα και αρκετά ρεαλιστικούς διαλόγους.
Προφανώς οι ρόλοι των δυο φύλων είναι το κεντρικό θέμα, που δεν παρουσιάζεται όμως σχηματικά, αλλά με διακριτικότητα. Γενικά οι δυο τους είναι αρκετό καιρό μαζί και έχουν κάποια οικειότητα, αλλά όχι τόσο πολύ που να γνωρίζουν ο ένας τον άλλο καλά. Κι εμείς τους βλέπουμε σ' αυτή την ιδιαίτερη περίοδο της σχέσης τους.
Η ταινία βραβεύτηκε στο φεστιβάλ του Βερολίνου το 2009 με το βραβείο της επιτροπής, και η πρωταγωνίστρια Birgit Minichmayr με το βραβείο γυναικείας ερμηνείας, μάλλον δίκαια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: