Τρίτη 3 Μαΐου 2011

2 ταινίες του Idrissa Ouedraogo






Ο Idrissa Ouédraogo απο τη Μπουρκίνα Φάσο είναι από τους ελάχιστους σχετικά γνωστούς σκηνοθέτες της Υποσαχάριας Αφρικής. 
Εκτός από τη Yaaba (1989) και το Tilai (1990) έχω δει και μια μικρού μήκους ταινία του στο 11'09"01 /September 11.
Στη Yaaba ένα μικρό αγόρι αρχίζει να κάνει παρέα με μια γριά γυναίκα που ζει περιθωριοποιημένη, γιατί θεωρείται μάγισσα στο χωριό, κι αυτή η σχέση τον κάνει πιο ανοιχτόμυαλο.
Στο Tilai (νόμος), ένας άντρας επιστρέφει στο χωριό του και μαθαίνει ότι ο πατέρας του έχει παντρευτεί τη γυναίκα που αγαπάει. Οι δυο πρώην εραστές συναντούνται κρυφά έξω από το χωριό, με τη βοήθεια της μικρής αδερφής της γυναίκας, αλλά το μυστικό τους μαθαίνεται με τραγικές συνέπειες. 
Και οι δύο ταινίες είναι γυρισμένες σε ένα ανώνυμο σκονισμένο χωριό και σε απροσδιόριστο χρόνο (δε νομίζω οτι οι συνθήκες ζωής που απεικονίζονται ισχύουν και σήμερα), και μοιάζουν κάπως πρόχειρα φτιαγμένες, όμως έχουν κάτι αγνό, αυθεντικό που συνήθως λείπει από τον κινηματογράφο. Οι ιστορίες είναι απλές και νομίζω ότι δεν έχει μεγάλη σημασία το σενάριο, παρόλο που ο Ouedraogo θέλει να σχολιάσει τη σκληρότητα και την έλλειψη ανεκτικότητας αυτών των κλειστών κοινωνιών και σίγουρα συμπάσχει με τις γυναίκες που δεν ικανοποιούνται σεξουαλικά από τους συζύγους τους. Πιο ενδιαφέρον μου φάνηκε η καθημερινή ζωή των ανθρώπων, τα αστεία που λένε, ο τρόπος που γελάνε, και μια νωχελική αίσθηση που διαπερνάει τις ταινίες. Ωραία είναι και η μουσική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: