Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Pedar [Father] (1996)


Μόλις ανακάλυψα τον τίτλο της δεύτερης ιρανικής ταινίας που έχω δει στη ζωή μου και φυσικά την ξαναείδα.
Είναι ο «Πατέρας» του Ματζίντ Ματζιντί, μια απλή ιστορία, όπου ένα αγόρι που έχει πάει στην πόλη να δουλέψει μετά το θάνατο του πατέρα του, όταν επιστρέφει στο χωριό του ανακαλύπτει οτι η μάνα του έχει παντρευτεί έναν αστυνόμο, χωρίς να του το χει πει. Αυτό αποτελεί προσβολή για το μικρό Μερουλλά, ο οποίος εφόσον ο πατέρας του πέθανε, είναι ο άντρας της οικογένειας, ή τέλος πάντων έτσι θεωρεί τον εαυτό του. Έτσι, αποφασίζει με διάφορους τρόπους να κάνει τη ζωή του αστυνόμου δύσκολη. Η ταινία έχει συγκινητικό τέλος αλλά είναι αρκετά σκληρή.
Όταν την είδα πριν πάνω από δέκα χρόνια, μου'χε κάνει τρομερή εντύπωση πως ένας άντρας και μάλιστα σε μια χώρα όπως το Ιράν «καταδέχεται» να ταΐζει τη μικρή κόρη του, που δεν ήταν καν κόρη του. Τώρα που το ξανάδα, περισσότερο πρόσεξα τη φυσικότητα με την οποία παρουσιάζεται η παιδική εργασία αλλά και ο ξυλοδαρμός των παιδιών.
Γενικά δεν απογοητεύτηκα που την ξανάδα, αλλά οι άλλες τρεις ταινίες του Ματζιντί που έχω δει, «Τα Παιδιά του Παραδείσου», «Το Χρώμα του Παραδείσου» (σωστότερος τίτλος θα ήταν το Χρώμα του Θεού) και η «Βροχή» μου άρεσαν αρκετά περισσότερο.

4 σχόλια:

Philip Winter είπε...

Ω, επιτέλους ανάρτηση! :)
Δεν το έχω δει, αλλά μου αρέσει πολύ ο Majidi και τον θεωρώ τον σημαντικότερο Ιρανό σκηνοθέτη.
Τα "Παιδιά του Παραδείσου" μεγάλο αριστούργημα και η πιο αγαπημένη μου, πάρα πολύ καλό και το "Χρώμα του Παραδείσου" που παρακολούθησα πρόσφατα και τη "Βροχή" θα τη δω σύντομα.
Καλή αρχή!!!

Simurgh είπε...

Μερσί :)
Ναι, ο Ματζιντί έχει έναι μαγικό άγγιγμα. Πάντως είναι από τους υποστηρικτές του καθεστώτος και στις ταινίες του υπάρχει μια θρησκευτικότητα που προσωπικά δε με ενοχλεί πχ στο χρώμα του παραδείσου όπου το παιδί βλέπει το "χρώμα του θεού".

Babis Dermitzakis είπε...

http://hdermi.blogspot.com/2009/11/majid-majidi-willow-tree.html

Simurgh είπε...

θα διαβάσω την ανάρτησή σου, αφού δω το willow tree, που το χω ήδη στο σκληρό δίσκο :)