Σάββατο 30 Απριλίου 2011

3 ταινίες του Asghar Farhadi

Κεντρικό θέμα σε όλες τις ταινίες του Asghar Farhadi είναι τα ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζει το άτομο στις καταστάσεις στις οποίες τυχαίνει να βρεθεί, η καταπίεση του ατόμου από το σύνολο, αλλά και η καταγραφή της ζωής των διάφορων κοινωνικών τάξεων του Ιράν και οι διαφορές τους.


Darbareye Elly [About Elly] (2009)

Τρία ζευγάρια νοικιάζουν μια βίλα για περάσουν 2-3 μέρες κοντά στη θάλασσα με τα παιδιά τους. Μαζί τους είναι ο Ahmad που έχει πάρει διαζύγιο πρόσφατα, και η Elly, μια νηπιαγωγός, την οποία η παρέα θέλει να προξενέψει στον Αχμαντ. Κι ενώ όλα φαίνονται να κυλάνε τέλεια, η Ελι εξαφανίζεται. Στο διάστημα που ακολουθεί, βλέπουμε πως αντιδρούν τα άτομα της παρέας στο πρόβλημα που παρουσιάζεται και έρχεται στην επιφάνεια ο πραγματικός χαρακτήρας του καθενός.




Chaharshanbe-soori [Fireworks Wednesday] (2006) του Asghar Farhadi

Η Chaharshanbe-soori είναι η τελευταία Τετάρτη πριν το νέο χρόνο του περσικού ημερολογίου -στο Ιράν χρησιμοποιείται ένα περσικό ημερολόγιο που είναι μεικτής προέλευσης και δεν έχει σχέση με το αραβικό ή το δικό μας. Χρησιμοποιείται στην καθημερινή ζωή και όχι απλά στις γιορτές, γι' αυτό συχνά είναι δύσκολο να συνεννοηθείς με Ιρανούς για τις ημερομηνίες. Αυτή τη μέρα, μια καθαρίστρια που σύντομα θα παντρευτεί, στέλνεται από το πρακτορείο της στο σπίτι μιας μεσοαστικής οικογένειας. Στη διάρκεια αυτής της μέρας, η αθώα αλλά και κουτσομπόλα καθαρίστρια μπλέκεται άθελά της με τις ζωές των ενοίκων της πολυκατοικίας και ανακαλύπτει την υποκρισία της αστικής τάξης. Το Chaharshanbe-soori είναι γυρισμένο στο ίδιο στιλ με το «Τί απέγινε η Έλι», παίζει κι εδώ η Taraneh Alidoosti, που μεταμορφώνεται σε άξεστη και κακοντυμένη γυναίκα του λαού.


Shahre ziba [The Beautiful City] (2004)

Ο νεαρός Αλά, βγαίνει απο το αναμορφωτήριο και προσπαθεί να σώσει απ την κρεμάλα το φίλο του Αχμάντ που έχει καταδικαστεί σε θάνατο για το φόνο της φίλης του, όταν ήταν μόλις 16 χρονών. Έτσι, μαζί με την αδερφή του Αχμαντ, πλησιάζει τον πατέρα της κοπέλας και τον παρακαλά να δεχτεί να δώσει το «συγχωροχάρτι»* που θα μετέτρεπε την ποινή σε ισόβια. Η δικαιοσύνη, η θανατική ποινή, τα όρια μεταξύ καλού και κακού, τα ηθικά διλήμματα, οι αποφάσεις που παίρνουμε και το πόσο επηρεάζουν τους άλλους, αλλά και η κοινωνία των φτωχών κατοίκων μιας άσχημης πόλης και η θέση της γυναίκας είναι τα θέματα που απασχολούν την ταινία. Δε μοιάζει σε τίποτα με τις πρόσφατες ταινίες του Φαραντί, έχει κάποια στοιχεία (λίγα όμως) μελό, και κοντά στο τέλος το σενάριο γίνεται λίγο απίθανο, αλλά συνολικά, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και με έβαλε σε σκέψεις. Επίσης ωραία παίζουν οι ηθοποιοί, μεταξύ των οποίων και πάλι η Taraneh Alidoosti, που παίζει την «περπατημένη» αδερφή του Αχμάντ.

*Σύμφωνα με τη σαρία, ο δολοφόνος μπορεί να εξαγοράσει τη ζωή του, πληρώνοντας ένα χρηματικό ποσό στην οικογένεια του θύματος , εφόσον βέβαια συμφωνεί η οικογένεια, και έτσι να σώσει τη ζωή του. Το χρηματικό ποσό που απαιτείται είναι καθορισμένο στο Ιράν, αλλά μπορεί κανείς να ζητήσει ακόμα περισσότερα (ή λιγότερα) χρήματα για να συγχωρέσει το δολοφόνο.


Η πρώτη ταινία μυθοπλασίας του Φαραντί, το Raghs dar ghobar (Dancing in the Dust) περιγράφει την ιστορία ενός νεαρού που αποφασίζει να χωρίσει τη γυναίκα του, όταν γίνεται γνωστό ότι η μητέρα της είναι πόρνη. Δυστυχώς όμως δε βρήκα υπότιτλους..

Και μια εικόνα από την πιο πρόσφατη ταινία του "Jodaeiye Nader az Simin":







3 σχόλια:

Philip Winter είπε...

Έχω δει μόνο την "Έλι":
Υπόδειγμα κοινωνικού δράματος που συνδυάζει εσωτερική ένταση και εξαιρετική ψυχολογική ανάλυση χαρακτήρων.
Θα ψάξω και τις άλλες 2 του σκηνοθέτη.

Simurgh είπε...

Ειδικά το Chaharshanbe soori νομίζω οτι θα σου αρέσει. Εγώ περιμένω και το χωρισμό του ναντερ και της σιμιν

Babis Dermitzakis είπε...

Τα δυο λόγια που έγραψα για μένα για την ταινία
Αναφέρεται σε κάποια ζευγάρια Ιρανών που πηγαίνουν διακοπές ένα τριήμερο κοντά στη θάλασσα. Για μισή ώρα παρατηρούμε απλά το πόσο διασκεδάζουν, πράγμα που δημιουργεί την αφηγηματική αναμονή της κρίσης που επικρέμεται. Ένα κοριτσάκι ξεφεύγει την προσοχή της Έλλυ, που για να το σώσει πέφτει στη θάλασσα και πνίγεται. Αυτό είναι η μία εκδοχή, γιατί η άλλη είναι να έχει φύγει. Πάνω εκεί οικοδομείται ένα σασπένς, και βλέπουμε την ένταση στις σχέσης της παρέας, και έναν απελπισμένο αρραβωνιαστικό που μαθαίνει ότι η Έλλυ ήταν στην παρέα για να γνωρίσει έναν άλλο άντρα, λίγο πριν κληθεί να αναγνωρίσει το πτώμα που επί τέλους βρέθηκε.